Tips tweedekans kopen

Het is vaak weer een hele investering om een defect product te vervangen met een nieuwe. Het kopen van een tweedekans, een gebruikt of enkel teruggestuurd product, kan je hierin veel voordelen bieden. Om een miskoop te voorkomen, is hierbij wel van belang om op het volgende te letten:

Tip 1: Koop echt alleen bij aanbieders met een goed keurmerk, zoals de Thuiswinkelwaarborg of het Webshopkeurmerk. Check of je via het geplaatste icoon hiervan, daadwerkelijk wordt doorgelinkt. De aanbieder belooft dan een bepaalde service en je kan bij onenigheid naar een onafhankelijke Geschillencommissie stappen. 

Tip 2: Kijk of de aanbieder het Keurmerk Refurbished heeft. Om hier tot toe te kunnen treden, moet een aanbieder aan een lange lijst criteria voldoen, om te waarborgen dat zowel het bedrijf als de producten die het verkoopt betrouwbaar en goed zijn. 

Tip 3: Controleer de shopwaardering. Dit geeft je vaak een redelijk beeld over de service van een aanbieder. Zoek naar ervaringen van anderen op het internet en of er klachten zijn bij klachtenkompas.nl of web fora. 

 Tip 4: Wat zijn de contactmogelijkheden met de klantenservice? Problemen worden vaak sneller verholpen als de aanbieder niet alleen per e-mail maar ook telefonisch bereikbaar is. Check verder of de adresgegevens kloppen door ze op het internet op te zoeken. 

Tip 5: Welke betaalmogelijkheden biedt de aanbieder? Kan je naast bankoverschrijvingen en iDEAL ook met creditcard betalen? Dan zit je waarschijnlijk goed. 

Tip 6: Let op of er sprake is van verzendkosten. Deze zijn meestal gratis, maar worden door sommige aanbieders ook apart in rekening gebracht. 

                                                                                tips tweedekans kopen

Tip 7: Zoek uit of je echt voordeel hebt bij het kopen van een tweedekans product door de prijs van het product te vergelijken met de oorspronkelijke adviesprijs maar ook met de actuele winkelprijs. Check ook of de verkoopprijs realistisch is, door bijvoorbeeld, indien van toepassing, naar de opslagcapaciteit van een product te kijken. 

Tip 8: Laat je goed informeren over de staat van het product. Lees je hier niets over? Blijf dan weg bij de aanbieder. 

Tip 9: Hou er bij het kopen van een smartphone rekening mee welke simkaart het betreffende toestel nodig heeft. Je kan dan tijdig om een nieuwe simkaart vragen bij je provider. Je hebt namelijk een standaart sim, micro sim en nano sim. Het is erg vervelend om op het moment dat je je nieuwe toestel wilt gaan gebruiken er pas achter komt dat je in je oude toestel een micro simkaart had en deze niet in je nieuwe toestel kan plaatsen omdat je daarvoor een nano simkaart nodig hebt. 

Tip 10: Wat zijn de garantievoorwaarden van de aanbieder? Het is belangrijk om te weten wat de garantietermijn is en welke onderdelen daar onder vallen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat voor een accu een kortere garantietermijn geldt dan voor de andere onderdelen van hetzelfde product. Voor smartphones is het bijvoorbeeld aan te raden om een toestel met minstens 24 maanden garantie aan te schaffen. 

Tip 11: Kies voor een product op voorraad en snelle levering om het risico van mogelijk te ontstane problemen bij de aanbieder te minimaliseren. 

Tip 12: Kijk goed of de aanbieder de originele bijbehorende onderdelen levert, zoals de oplader, kabel en oordopjes. Je kan ervan uitgaan dat de oplader en simkaarttool standaard worden meegeleverd, maar slechts enkele aanbieders stoppen ook een setje oordopjes in de doos. 

Goed om te weten is, dat je bij een online-aankoop goed zit. Een stenen winkel is juridisch gezien niet verplicht om een goed werkend product terug te nemen. Bij een webwinkel heb je wettelijk gezien recht op 14 dagen bedenktijd en kan je binnen dit termijn een product zonder motivatie terugsturen. De 14 dagen gaan in op het moment dat het pakket bezorgd is. Zorg wel dat je voorzichtig met het product omgaat, zodat je het in dezelfde staat kunt terugsturen. Verklein de kans om hier gebruik van te maken door bovengenoemde punten door te lopen. 

Wat is Refurbished?

Apparaten, vooral elektronica, worden niet meer alleen nieuw of tweedehands, maar ook refurbished aangeboden. Vaak weet de consument echter niet precies wat refurbished betekent. 

Een refurbished product kan een gebruikt of enkel geretourneerd product zijn, maar ook uit een voorraad overschot, restpartij of inruilprogramma komen.