Veel gestelde vragen

Een tweedekans product, is een gebruikt, geretourneerd of uit een restpartij afkomstig product, dat gecontroleerd, gerenoveerd, schoongemaakt, getest en weer verkoopklaar is gemaakt. 

Een restpartij is een overschot aan artikelen, dat tijdens verschillende momenten van de goederenstroom tussen de producent en aanbieder kan voorkomen. Vaak is overproductie hier de oorzaak van. 

Ja, tweedekans producten zijn betrouwbaar. In tegenstelling tot tweedehands producten, worden deze individueel op defecten gecontroleerd en getest. Tweedekans producten zijn technisch 100% in orde en worden met garantie aangeboden. Let hierbij wel op de tips, zoals beschreven op de pagina Tips tweedekans kopen

Dat kan in veel gevallen zo zijn, maar voor tweedekans producten gaat dat niet op. Omdat tweedekans producten op optimale functionaliteit zijn getest kan je er lang van genieten. Hiernaast zijn tweedekans producten niet goedkoop. Zij worden voordelig aangeboden ten opzichte van de nieuwprijs. 

Dit heeft te maken met de nieuwprijs van een product, wat op zich weer te maken heeft met leeftijd, snelheid, eventuele opslagcapaciteit en updates. Hoe jonger en krachtiger, hoe hoger de prijs. 

Ja, door tweedekans te kopen, zorg je ervoor dat producten onnodig snel worden weggegooid of vernietigd. Gebruikte grondstoffen worden hergebruikt. Dit allemaal zorgt voor minder afval. 

‘Refurbished’ is de Engelse term voor ‘gereviseerd’. Het reviseren van apparaten betekent, het controleren, schoonmaken en indien nodig, het repareren, herstellen ervan. Een product met een nieuw leven. Refurbished = Tweedekans. 

Niet alle aanbieders van refurbished producten hebben de revisie van de aangeboden producten kwalitatief en na behoren uitgevoerd. Het is dan ook van belang om na te gaan of de aanbieder in het bezit is van het zogeheten ‘Keurmerk Refurbished’. Zo ja, dan is een refurbished product betrouwbaar. 

Vaak zijn refurbished producten eerder gebruikt maar niet per definitie. Een refurbished product kan ook een enkel teruggestuurd product zijn of uit een voorraad- of restpartij komen. 

Gezien het prijsvoordeel ten opzichte van de nieuwprijs van een product en de bijdrage aan het milieu, is het goed om refurbished te kopen. 

Ja, refurbished is beter dan tweedehands. In tegenstelling tot een tweedehands product is een refurbished product gereviseerd. Deze is technisch 100% in orde en wordt dan ook met garantie aangeboden, vaak voor de duur van 24 maanden. 

Het ‘Keurmerk Refurbished’ is een door Techniek Nederland, samen met de marktleiders, geïntroduceerd keurmerk om de kwaliteit, garantie en transparantie van refurbished te waarborgen. 

Het grijze gebied omtrent de kwaliteit van refurbished producten moest worden opgelost. Aanbieders met dit keurmerk, garanderen kwaliteit, verlenen 24 maanden garantie en hebben de iPhones aan de hand van verschillende condities duidelijk onderverdeeld in drie gradaties. 

Tot voor kort bestond het keurmerk enkel voor iPhones. Vanaf 3 december 2019 bestaat dit keurmerk ook voor iPads en MacBooks.

Nee, niet alle refurbished producten zijn margeproducten. Indien de refurbished aanbieder een product van buiten de EU heeft aangeschaft, dan moet er BTW worden betaald.  

Een margeproduct is een eerder gebruikt product, waar je minder BTW voor hoeft te betalen. Dit is namelijk bij de oorspronkelijke aankoop al gebeurd. De margeregel geldt echter alleen voor producten die door de aanbieder binnen de EU zijn aangeschaft. Een BTW-product is een standaardproduct, waar standaardbelasting over moet worden geheven. Producten in de winkels zijn bijna allemaal BTW-producten.

Je kiest voor een margeproduct als een BTW-product elders niet goedkoper is en je geen BTW over het bedrag wilt terugvragen.

Je kiest voor een BTW-product als je ondernemer bent en de BTW-kosten van een product kan aftrekken. Wel is hierbij van belang dat wordt uitgerekend of een margeproduct toch niet goedkoper uitvalt.

Niet bij alle aanbieders van tweedekans producten worden de accessoires meegeleverd. Vraag hier dus goed naar en let op of het de originele accessoires zijn.

Een tweedekans refurbished toestel dient altijd simlockvrij aangeboden te worden. Dit maakt het mogelijk dat je het toestel met je eigen simkaart kan gebruiken.

Bij een overeenkomst die via het internet of per telefoon tot stand is gekomen, kan de consument beroep doen op de bedenktijd, ook wel herroepingsrecht of afkoelperiode genoemd. Dit houdt in dat je een product binnen 14 dagen vanaf de dag van ontvangst, zonder motivatie kan teruggeven, retourneren. Als er al betaald is, dient het betaalde bedrag door de aanbieder direct te worden terugbetaald zodra deze het product terug heeft ontvangen.

Staat je vraag er niet bij? Stuur mij een e-mail. Mogelijk kan ik je vraag alsnog beantwoorden.