Wat is Refurbished?

Apparaten, vooral elektronica, worden niet meer alleen nieuw of tweedehands, maar ook refurbished aangeboden. Vaak weet de consument echter niet precies wat dat inhoudt. 

Een refurbished product kan een gebruikt of enkel geretourneerd product zijn, maar ook uit een voorraad overschot, restpartij of inruilprogramma komen. 

Letterlijk vertaald vanuit het Engels, betekent refurbished ‘gereviseerd’ of ‘opgeknapt’. De revisie van apparaten of materialen betekent letterlijk weer, het ‘nakijken, controleren, schoonmaken, wissen van geheugen, verwijderen van data en indien nodig, repareren, herstellen’ ervan. Het kan bij een refurbished product dus zijn, dat deze niet alleen is gecontroleerd en schoongemaakt, maar dat ook een onderdeel ervan is vervangen. Denk hierbij aan het scherm of de batterij. 

Binnen het refurbishment proces worden apparaten gecontroleerd, gereviseerd, opnieuw gecontroleerd en schoongemaakt. Hierna worden zij gegradeerd en uiteindelijk verkoopklaar gemaakt. Het product heeft dan simpelweg een nieuw leven gekregen. Kortgezegd, refurbished = tweedekans!

wat is refurbished

Wat zijn de voordelen van Refurbished kopen?

Het kopen van een refurbished product brengt in veel opzichten voordeel met zich mee.

Technisch 100% in orde

Om maar te beginnen, is sprake van een wezenlijk verschil tussen een door experts grondig gereviseerd ‘refurbished, tweedekans’ product en een tweedehandsproduct van een particulier. In de meeste gevallen is dan ook sprake van een ‘zo goed als nieuw’ product met de meest recente versie en updates van de besturingssystemen. Technisch dienen zij altijd 100% in orde te zijn. Refurbished producten worden dan ook met garantie, voor de duur van 24 maanden, aangeboden. Hiernaast heb je een wettelijke bedenktijd en recht op retoursturen. 

Duidelijk gegradeerd

Men wordt duidelijk op de hoogte gebracht over de conditie van het product. Bij de technisch 100% in orde zijnde producten kan namelijk wel sprake zijn van uiterlijke verschillen. Zo worden refurbished iPhones en iPads, om ze aan de hand van conditie van elkaar te kunnen onderscheiden, gegradeerd in A-grade: zo goed als nieuw, B-grade: licht gebruikt en C-grade: zichtbaar gebruikt. 

Bespaar tot wel een paar honderd euro

Een niet onbelangrijk voordeel, is de prijs. In vergelijking met de nieuwprijs zijn refurbished producten een stuk voordeliger. Je bespaart in sommige gevallen zelfs een paar honderd euro. Nog mooier is, dat er vanwege de verschillende condities voor elk budget mooie aanbiedingen te vinden zijn. Geniet voor minder van een apparaat dat optimaal functioneerd!

Mileuvriendelijk

Het kopen van refurbished producten is duurzaam. Je voorkomt namelijk dat deze producten, die nog lange tijd probleemloos mee kunnen gaan, onnodig worden weggegooid of vernietigd, wat erg belastend voor het milieu is. Hiernaast is elk nieuw geproduceerd product verantwoordelijk voor een grote hoeveelheid Koolstofdioxide. 

Kortom, het kopen van een refurbished product is gewoon een heel slimme en groene keuze. Verwen jezelf met een goed gevoel!

Hoe herken je een betrouwbare Refurbished aanbieder?

Steeds meer aanbieders verkopen tweedehands producten met als label ‘refurbished’. Zij doen allen hun best om de producten zo goed mogelijk te laten overkomen bij de consument. Echter zitten hier aanbieders tussen zonder enige kennis en expertise, die enkel maar een doekje over de buitenkant van een product hebben gehaald. Om het grijs gebied omtrent de kwaliteit en transparantie van refurbished producten op te lossen, is op initiatief van onder andere Techniek Nederland en Forza Refurbished het ‘Keurmerk Refurbished’, in het leven geroepen. 

Een betrouwbaar refurbished aanbieder is in het bezit van het Keurmerk Refurbished. Omdat de kwaliteitseisen waaraan zij hiervoor moeten voldoen erg hoog zijn, weet je wat je koopt. 

Verder is het van belang om de geboden garantieperiode na te gaan, te checken of sprake is van een grote productvoorraad en wat de levertijd van de producten is. Ook niet onbelangrijk is het nagaan van de klantenbeoordelingen en of er sprake is van een goede, toegankelijke klantenservice. 

Wat houdt Keurmerk Refurbished in?

Het zogenoemde ‘Keurmerk Refurbished’ is in  maart 2019, in eerste instantie enkel voor iPhones, door Techniek Nederland, samen met de verschillende marktleiders in het leven geroepen. De overheid en de markt zagen hier het nut van in. 

Het Keurmerk Refurbished houdt het volgende in:

1- De kwaliteit van het product wordt gegarandeerd. iPhones worden op allerlei punten getest. Deze processen worden weer gecontroleerd door TÜV Nederland. 

2- Voor toestellen die onder het keurmerk vallen geldt altijd een tweejarige garantieperiode. Niet alleen op het toestel zelf, maar ook op de batterij. 

3- Aan de hand van de condities worden iPhones in uniforme cosmetische gradaties onderverdeeld, te weten; A-grade: zo goed als nieuw, B-grade: licht gebruikt en C-grade: zichtbaar gebruikt.

4- Bedrijven met het Keurmerk Refurbished, moeten het refurbishen van toestellen als kerntaak hebben. Sprake moet zijn van een jaarlijkse verwachting van het maken van een hoge omzet op refurbished.

5- Deelnemende bedrijven moeten financieel solide zijn. Inzichtelijk moet worden gemaakt hoe het bedrijf er financieel voor staat.  

Koop Milieuvriendelijk! Koop Tweedekans!

Alhoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen met welke snelheid en in welke mate de moderne technologie een negatieve invloed op het milieu heeft, staat in ieder geval vast, dat het steeds maar weggooien en vernietigen van allerlei producten nooit goed kan zijn.